Погляди

Доречна їжа

Захоплюючись правильним і здоровим харчуванням, не варто забувати про прості українські "суперфуди" — ягоди, горіхи та квашені продукти. Чим вони корисні?

Захоплюючись правильним і здоровим харчуванням, не варто забувати про прості українські "суперфуди" — ягоди, горіхи та квашені продукти. Чим вони корисні?

 

 

Оксана Скиталінська, лікарка-дієтологиня,
засновниця Академії довголіття
Dr. Skytalinska, віцепрезидентка
Асоціації дієтологів України

 

Усі хочуть бути здоровими, стрункими і красивими. Багато хто заради цього всерйоз захопився правильним харчуванням. До того ж настільки, що готовий щодня наповнювати свої тарілки не просто їжею, а суперфудами.

Префікс "супер" дійсно виділяє певні продукти. Передусім ціною. Досить згадати вартість кокосової олії холодного віджиму, ягід годжі, насіння чіа, спіруліни, кіноа або ж зеленої кави.

Наліпки на упаковках цих продуктів описують їхні чарівні властивості: з ними худнеш, отримуєш здоровий колір обличчя, вони роблять волосся густішим і допомагають наростити гори м'язів. І, як не дивно, багато, нерідко освічених і успішних людей, які вміють аналізувати інформацію, теж стають жертвами такого маркетингу.

Чому суперфуд?

Термін став популярним у 2000-х, коли маркетологи вирішили продавати екзотичні для багатьох країн продукти з маркуванням їжі, особливо корисної для здоров'я та доброго самопочуття. І це був настільки вдалий хід, що ідея суперфудів пробралася у науково-популярну літературу. Їх почали описувати як такі, що містять високий відсоток мінеральних речовин, антиоксидантів, вітамінів і клітковини. Якщо в якомусь продукті перерахованих вище речовин більше, ніж в інших, — це суперфуд.

Благо ми живемо у століття доказової медицини, і будь-яке твердження мусить бути підкріплене науковими даними найвищого ступеня достовірності. Що стосується суперфудів, то таких даних немає. А якщо уважно прочитати матеріали про них, з'ясується, що їх проспонсорували виробники тих чи інших "суперпродуктів".

Шпинат і зелений салат мають бути на нашому
столі щодня

Чи так усе погано, як звучить? Звісно, ні. Багатьма суперфудами дійсно можна доповнювати свій раціон, збагачуючи його важливими компонентами. Наприклад, авокадо містить багато омега-9 мононенасичених жирів, а насіння чіа, хоч за своїм складом і схоже на рідне насіння льону, має ніжніший смак і більше годиться для приготування низькокалорійних і корисних десертів.


Чи обов'язкові суперфуди?

Найпоширеніший стереотип: здорова їжа — дорога й недоступна. Це міф. І його потрібно постійно розвіювати, оскільки саме він заважає людям зрозуміти, що таке здорове харчування.

Їжа має бути різноманітною і з мінімальною переробкою. Варену картоплю чи буряк їжте саме в такому вигляді. Не варто готувати з них складні страви. Просто додайте трохи солі та збризніть яблучним оцтом.

Їжа має бути місцевою. Чим коротший шлях продуктів до столу, тим більше цінних речовин у них зберігається і тим менше в них хімічних сполук, які використовують під час транспортування.

Чи існують українські суперфуди?

Ось кілька груп продуктів, що містять цінні компоненти, які під час регулярного споживання сприяють покращенню здоров'я.

1. Зелені листові. Зелень багата фолатами, що захищають серце і судини, а також нормалізують діяльність імунної системи кишечника. Капуста будь-якого сорту містить сполуки, необхідні для всіх фаз детоксикації, що відбуваються у печінці. Загалом, шпинат, зелений салат, петрушка і зелена цибуля повинні бути на нашому столі щодня.

2. Різнокольорові овочі. У них є фітонутрієнти — кольорові пігменти, що активують різні метаболічні шляхи, тобто послідовність хімічних реакцій, внаслідок яких утворюються продукти, що впливають на організм людини, його стійкість до стресів, стійкість до запалень, хвороб і старіння. Ми звикли багато овочів варити, наприклад, буряк, броколі або кольорову капусту. Але в сирих овочах є важливі сполуки, які руйнуються у процесі термічної обробки, тому не варто забувати: все, що можна з'їсти сирим, краще з'їсти сирим.

3. Горіхи й насіння. Вони наповнені цінними омега-3 і мононенасиченими жирами, вітаміном Е та вітамінами групи В, клітковиною та фітонутрієнтами. Волоські горіхи, насіння льону, гарбуза, соняшнику бажано споживати три–чотири рази на тиждень.

4. Бобові. Це суміш рослинного білка і розчинної клітковини, яка зв'язує в кишечнику токсичні речовини та нормалізує рівень холестерину й цукру. Бобові потрібні нашим кишковим мікроорганізмам, від яких залежить імунітет, робота мозку і захист від запалень кишечника. Додавайте їх до раціону двічі-тричі на тиждень.

5. Ягоди. Джерело поліфенолів, вітаміну С і пектину. Дуже цінні для роботи судин, захищають мозок від запалень і нейродегенерації, деменції та хвороби Альцгеймера.

6. Квашені продукти. Природні про- і пребіотики, регулярне споживання яких "омолоджує" мікрофлору кишечника.

7. Зернові. Особливо цінними є гречка, вівсяна та ячна крупи. Вони мають біфідогенні властивості, тобто культивують максимально здорову мікрофлору кишечника.

 

І ось, ще одне. Навіть здоровий продукт можна зіпсувати, якщо посмажити. Тому краще обирати варіння або приготування на парі. А зеленою кавою, авокадо або какао можна просто насолоджуватися, але необов'язково робити це щодня.

© 2014-2021, ТОВ «ВИДАВНИЧИЙ ДІМ «МЕДІА-ДК». Всі права захищені. E-mail редакції: news@nv.ua, відділу реклами: sales@nv.ua
Використання матеріалів сайту можливе за умови дотримання Правил користування сайтомі правил використання матеріалів сайту.

Усі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство "Інтерфакс-Україна", не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства "Інтерфакс-Україна".


Матеріали, відмічені позначками , , , публікуються на правах реклами.