Моє місто

Сардинія

Рецепт молодості італійських острів'ян криється в їхньому раціоні — трохи м'яса і вина, багато овочів і фруктів, овечого молока і сиру

Рецепт молодості італійських острів'ян криється в їхньому раціоні — трохи м'яса і вина, багато овочів і фруктів, овечого молока і сиру. І спробуйте не одержати задоволення від такого обіду на тлі чудового морського або гірського пейзажу

 

 

Владислава Магалецька,
віцепрезидент фонду
СігмаБлейзер

 

Т орік у грудні на благодійному вечорі Heart Charity Evening ми з чоловіком придбали сертифікат на подорож до Forte Village на Сардинії. Тоді Heart Charity Evening зібрав понад 4 млн грн, які пішли на порятунок 50 дитячих сердець. Інвестиція у відпочинок і розваги у поєднанні з благодійністю — одна з найкращих. Із теплом у серці в сонячний травневий вікенд ми вирушили до легендарного Forte Village — найкращий курорт за версією World Travel Awards.

Сардинія — це найчистіші піщані пляжі, зграї рожевих фламінго, казкові гірські ландшафти, пронизані пішохідними стежками, а також кам'яниці бронзового століття. Ці споруди називаються нурагами. Коли я зайшла до однієї з таких веж, там було досить прохолодно. Як мені розповіли місцеві жителі, прадавні сардінійці використовували цю вежу як холодильну камеру для зберігання продуктів.

І от ще: ви ж чули такий вислів — "сардонічна посмішка"? За ним стоїть досить моторошна традиція, яка існувала на Сардинії. За часів глибокої античності, 2-3 тисячі років тому, сардинці вважали своїх літніх земляків тягарем. Аби позбутися від старих батьків, діти самі їх убивали, приносячи їх у жертву Богу часу. Люди похилого віку зустрічали свою смерть з усмішкою, демонструючи силу духу і безстрашність.

Слава богу, все це в далекому минулому, і сьогодні Сардинія — це рай для людей старшого віку, куди вони вирушають ще за земного життя. Острів входить до так званої блакитної зони довголіття — п'ятірку місць, де найбільше довгожителів. За їхньою чисельностю Сардинія поступається тільки японській Окінаві.

На Сардинії легко зустріти людину, яка відзначила сторіччя. Кажуть, що вся справа у генетиці, а також у середземноморській дієті з невеликою кількістю м'яса і великою кількістю овочів і фруктів, овечого молока і сиру в раціоні. Ну і, звісно, в червоному вині та обов'язкових піших прогулянках.

До речі, корінні острів'яни живуть набагато скоромніше за їхніх материкових земляків. На острові немає фабрик, великих компаній і виробництв, хіба що кілька рудників. Більшість шахт у аварійному стані, видобуток на них припинено. Однак навколо панує душевна атмосфера і відчуття спокою. Місцеві жителі з усмішкою на вустах, але з усією серйозністю, говорячи про свій вік, уточнюють: "Мені всього 79 років".

А тепер про наш курорт: Forte Village — це величезний сад на білосніжному морському узбережжі. Також на території курорту безліч чудових ресторанів. Наприклад, Terrazza San Domenico з краєвидом на море. Зоряний шеф-кухар Маша Массімільяно запропонував одне з класичних страв Сан-Доменіко — яйце у равіолі з маслом, солодким парміджано і сезонним трюфелем.

А під час обіду в Hell's Kitchen ми відчули себе справжньою частиною історії Пекельної кухні. Пам'ятаєте кулінарне телешоу Пекельна кухня? Воно йшло три сезони на телеканалі 1+1 у 2011-2013 роках. От і ми побували тут — не на шоу, а в реальному Hell's Kitchen. Навколо вишколені офіціанти, ні пилинки, ідеальна подача і позамежний перфектціонізм смаку.

Хочете розповісти
цікаві факти про своє місто?
Пишіть нам на
travel@nv.ua

Для максимальної колекції вражень ми взяли авто. Об'їхали найдавніші руїни Сардинії і поїздили старовинними брущатими вуличками найближчих містечок. Більшість будинків покриті традиційною черепицею, на багатьох із них таблички з іменами власників, а ґанок прикрашено рослинами в горщиках.

Ми зупинялися попоїсти в невеликих сімейних ресторанчиках на околицях, де були особливо гарні тальятелле з соусом болоньєзе і фаршировані сардини.

Особливо сподобалося місто Пула, де практично на кожному розі продають джелато — італійське морозиво всіх можливих видів. Мій персональний вибір — Страчітелла і Націола, вершкове Фьорділатте і джелато Торроне зі смаженим мигдалем у цукрі та меді.

© 2014-2020, ТОВ «ВИДАВНИЧИЙ ДІМ «МЕДІА-ДК». Всі права захищені. E-mail редакції: news@nv.ua, відділу реклами: sales@nv.ua
Використання матеріалів сайту можливе за умови дотримання Правил користування сайтомі правил використання матеріалів сайту.

Усі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство "Інтерфакс-Україна", не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства "Інтерфакс-Україна".


Матеріали, відмічені позначками , , , публікуються на правах реклами.