Здоров'я

Сало з маслом

Україна, де жири з вуглеводами витіснили з тарілок громадян пісне м'ясо, рибу та овочі, очолила європейський рейтинг смертності від неправильного харчування
Хочете купити цю статтю?

Україна, де жири з вуглеводами витіснили з тарілок громадян пісне м'ясо, рибу та овочі, очолила європейський рейтинг смертності від неправильного харчування

Катерина Іванова

Французький журналіст Себастьян Гобер, який живе в Україні, добре вивчив місцеву кухню і харчові вподобання українців. "Це традиції країни з холодним кліматом і драматичним історичним минулим, в якому були злидні та голод, — із розумінням ставиться до особливостей української національної кухні француз. — Це породжує гастрономію, що обертається навколо м'яса, картоплі і капусти".

Схоже меню, на його думку, в сусідній з Україною Польщі, де Гобер провів кілька років. Хоча в тарілках українців ще більше, ніж у поляків, масла, жиру та сметани, водночас зовсім мало зелені, помічає він.

Спостереження Гобера підтверджує дослідження, проведене у 2018 році Єнським університетом імені Фрідріха Шиллера на замовлення ВООЗ. Вчені проаналізували дані 51 країни європейського регіону за період із 1990 до 2016 року і визначили, що саме Україна посідає перше місце в рейтинзі смертей, викликаних неправильним харчуванням. Вона випереджає не тільки розвинені західні країни, але й колишніх сусідів із соцтабору, серед яких Білорусь, Грузія, Молдова, Узбекистан.

Українська цукерка за шкідливістю для організму — все одно що викурена сигарета
Олег Швець,
президент Асоціації дієтологів України та експерт МОЗ із гігієни харчування

Це закрита стаття Електронної версії журналу Новое Время. Щоб прочитати матеріал повністю, відкрийте доступ до даної статті або передплатіть . Якщо ви вже підписані, або