Бельгія. Гастрономія
Розмах меню ресторанів і пабів бельгійської столиці виходить за традиційні уявлення про нібито бідну північноєвропейську кухню
Юрій Заставний,
співвласник львівського Театру пива Правда
К оли в середині 1990-х я працював у Брюсселі в компанії C&A, зазвичай вранці у понеділок колеги обговорювали те, куди хто сходив, що замовляв, як була приготовлена їжа. А в п'ятницю розмова йшла про гастрономічні плани на вихідні. Ступінь уваги бельгійців до їжі нітрохи не нижчий, ніж у їх південно-західних сусідів французів. Але вплив простих у побуті протестантських Нідерландів зробив їжу бельгійців менш складною, а порції — більшими. Стейк майже завжди відмінний, а мідії — свіжі. Культурі виробництва шоколаду в Бельгії майже 400 років. Стартувала вона з часу іспанської окупації, після того як какао-боби, одомашнені в Центральній Америці, досягли Європи. Бельгійці не забудуть нагадати вам, що всім відома french fries насправді — belgian.
Близькість моря відчувається за багатьма рибними крамницями, недавнє колоніальне минуле — за безліччю етнічн